Palaikėme dirbančiuosius, kovojančius už savo teises

2022 m. vasario 9 d. prie „Achemos grupės“ būstinės Vilniuje vyko piketas, kuriuo buvo siekiama išreikšti paramą streikuojantiems Jonavos „Achemos“ darbuotojams.

Atlikome savo pareigą. Pademonstravome solidarumą su streikuojančiais „Achemos“ darbuotojais, kurie teisėtai reikalauja dalintis įmonės uždirbamu pelnu ir sudaryti kolektyvinę sutartį.

„Atėjome pozityviai, ne prieš ką nors protestuoti, tiesiog palaikyti, pademonstruoti solidarumą su kolegomis, drąsiais žmonėmis, kurie nebijo pakovoti už savo teises, teisėtus lūkesčius. Jaučiame pareigą būti solidarūs“, – žurnalistams renginio metu sakė RPF pirmininkas Audrius Gelžinis.

Jonavos azotinių trąšų gamybos bendrovės vadovybė prieš protestą pažadėjo 3,5 proc. padidinti gamybos darbuotojų atlyginimus, be to pažadėjo net du ar net tris kartus didinti atlyginimus tiems „Achemos“ darbuotojams, kurie neis streikuoti ir protestuoti.

Anot A.Gelžinio, tai džiugina ir jis mano, kad reikia dažniau organizuoti „panašius sujudimus, kad vadovai dvigubintų, trigubintų algas“. „Tiesiog lietuviško verslo galbūt toks mentalitetas, būdas. Skandinavijoje socialinis dialogas vyksta truputį kitaip, jis yra dalykiškesnis, konkretesnis, pagarbesnis iš abiejų pusių. To tikimės ir ateityje. Tikimės, kad lietuviškas verslas, lietuviškas kapitalas nebijotų tų vadinamųjų popierėlių, juk kolektyvinė sutartis nėra vedybinė sutartis. Suprantame „Achemos“ savininkės būgštavimus, bet kolektyvinė sutartis nėra vedybinė sutartis“, – sakė jis.

A.Gelžinio teigimu, regionuose yra labai geros praktikos pavyzdžių, kai įmonės rūpinasi darbuotojais ir pasirašo kolektyvines sutartis. Pavyzdžiui – „Kaišiadorių paukštynas“ arba ŽŪB „Ginkūnų agrofirma“ ir kt. Tačiau jis pabrėžia, kad, lyginant su didmiesčiais, regionuose yra daugiau lietuviško kapitalo darbdavių, mažiau skandinaviškų tradicijų, dėl ko skiriasi darbo sąlygos.

„Yra visokių žmonių. Versle, taip pat kaip ir kitoje srityje, yra vadovų, verslininkų, kurie žiūri į tai šiuolaikiškai ir mato, kad gerovės valstybės nesukursi be dialogo, be konstruktyvaus bendradarbiavimo, įsiklausymo“, – kalbėjo A.Gelžinis.

Daugiau informacijos apie šį renginį galite rasti čia:
https://www.15min.lt/verslas/naujiena/bendroves/achemos-darbuotoju-streiko-atgarsiai-kolektyvine-sutartis-nera-vedybine-sutartis-663-1639872