„Sostų karai“ Nacionalinėje mokėjimo agentūroje

Jau gerus metus vykstančiose kovose dėl Europos Sąjungos (ES) paramą skirstančios Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) vadovo posto auga įtampa, o konflikto įkaitu tapo visas darbo kolektyvas.

Savą NMA vadovą norinčių turėti interesų grupių ir NMA steigėjos Žemės ūkio ministerijos veiksmai didina sumaištį organizacijoje ir toliau kaitina aistras.

Dabartinis NMA vadovas, buvęs premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas Aleksandras Muzikevičius NMA vadovu buvo paskirtas 2019 m. spalį.

Iki pat šių metų sausio vidurio vis dar nebuvo pasibaigęs teismų maratonas dėl ankstesnio NMA vadovo Eriko Bėronto atleidimo. Tik šių metų sausį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas galutinai atmetė E. Bėronto skundą ir paliko nepakeistą Vilniaus apygardos administracinio teismo 2021 metų lapkritį priimtą sprendimą, kad E. Bėronto atleidimas buvo teisėtas.

Dabartinis NMA vadovas A. Muzikevičius taip pat buvo padavęs į teismą žemės ūkio ministrą Kęstutį Navicką bei ministeriją dėl mobingo, dėl patirtos žalos priteisimo ir prašė panaikinti ministro įsakymą dėl tarnybinės nuobaudos. 2023 m. sausio pabaigoje Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė NMA vadovo skundą.

A. Muzikevičiui susirgus NMA laikinuoju vadovu turėjo tapti jo pavaduotojas. Tačiau žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas operatyviai, vienašališkai, neinformavęs NMA kolektyvo pakeitė NMA nuostatus, kuriuose numatė, kad įstaigos direktorių, jam nesant, pavaduoja ne direktoriaus pavaduotojas, o bet kuris kitas žemės ūkio ministro paskirtas NMA darbuotojas. Ir iš karto NMA laikinuoju vadovu paskyrė buvusį ankstesniojo NMA vadovo bendražygį NMA Paramos administravimo skyriaus vedėją Eivydą Kaziliūną.

NMA profesinė sąjunga 2023 m. sausio 29 d. priėmė peticiją dėl bandymų trikdyti NMA veiklą ir išplatino viešą NMA darbuotojų kreipimąsi, kuris buvo persiųstas LR Prezidentui Gitanui Nausėdai, LR Ministrei Pirmininkei Ingridai Šimonytei, LR Seimo Kaimo reikalų komitetui ir LR Žemės ūkio ministerijai. NMA profsąjungos peticiją per nepilnas 2 darbo dienas pasirašė 267 NMA darbuotojai. Savo peticijoje NMA profsąjunga įvardino grėsmes ir pavojus, kuriuos kelia destruktyvus konfliktas dėl NMA vadovo kėdės.

2023 m. vasario 15 d. NMA susiklosčiusi situacija buvo nagrinėjama LR Seimo Kaimo reikalų komitete (KRK).

NMA profsąjungos pirmininkė Beata Naruševič-Sevruk atkreipė Seimo narių dėmesį į tai, kad įtampa agentūroje gali sutrikdyti ES paramos skirstymą, pranešė apie neteisėtą spaudimą profsąjungai ir laikinojo vadovo nekompetenciją.

Posėdžio metu žemės ūkio ministerijos kancleris Valdas Aleknavičius pareiškė, kad „jei darbuotojų netenkina NMA vadovo kompetencija, tai profsąjunga turėtų mažiausiai tuo rūpintis (3:09:47 min.)“. Pasak kanclerio, visi NMA vadovai buvo paskirti vieno ar kito ministro ir tai yra dabartinio ministro reikalas, ką paskirti NMA direktoriumi (3:12:08 min).

Seimo narys, liberalas Juozas Baublys pritarė kancleriui ir suabejojo ar darbo kolektyvai iš viso turi teisę kištis į vadovų paskyrimus. Pasak Seimo nario nenormalu, kai dirbantieji nurodinėja Vyriausybei, kad vienas ar kitas ministras yra netinkamas. „Pasakyti, kad  man netinka paskirtas vadovas, na tai retai įtinka kam, kad kolektyvams, kad išskėstomis rankomis priimtų vadovą. Vadovas vadovauja ir teikia pavedimus“,- paaiškino J. Baublys (3:12:54 min.).

LRS KRK posėdžio vaizdo įrašą rasite čia (NMA klausimas nuo 2:53:00 minutės):

NMA profsąjungos peticiją galite rasti čia: Nacionalinės mokėjimo agentūros darbuotojai LR Vyriausybei pateikė peticiją | BNS Spaudos centras