Pagalba ieškantiems sezoninio darbo Europoje

Naujai sukurtoje programoje „Season@Work“ bus pateikiama visa sezoniniams darbininkams Europos Sąjungoje reikalinga informacija.

„Naujo derliaus nuėmimo sezonas artėja. Tūkstančiai sezoninių darbininkų bei migrantų keliaus į Europos laukus, – sako RPF plėtros vadovė ir Europos Komisijos įsteigto Valdymo komiteto narė nuo EFFAT Jolanta Butkevičienė. – Tačiau daugeliui sezoninių darbininkų trūksta esminės informacijos apie savo darbo ir socialines teises bei garantijas. Todėl mes pasiūlėme idėją, o EFFAT ją ėmėsi įgyvendinti“.

Regionines profsąjungas vienijanti Lietuvos žemės ūkio darbuotojų profesinių sąjungų federacija (RPF) nuo 2005 m. priklauso Europos maisto, žemės ūkio ir turizmo profesinių sąjungų federacijai (EFFAT) ir aktyviai dalyvauja jos veikloje.

EFFAT sukūrė „Season@Work“ tinklalapį ir mobiliąją programėlę, skirtą Europos žemės ūkio darbuotojams. Programėlėje ne tik pateikiama informacija apie teises gimtąja kalba, taip pat suteikiama galimybė susisiekti su nacionalinėmis žemės ūkio profesinėmis sąjungomis, kad būtų galima rasti praktinės pagalbos, susijusios su kasdieniais reikalais.

„Ateityje norėtume plėsti šį elektroninį įrankį ir sukurti papildomas funkcijas, kaupti bei teikti informaciją apie sezoninio darbo pasiūlymus. Apie galimybes padirbėti vasarą, pavyzdžiui, kur nors Italijoje, Graikijoje, Ispanijoje ar kurioje kitoje Europos šalyje pirmiausia informuosime savo profsąjungų narius“,- sako RPF pirmininkas Audrius Gelžinis.

Europos žemės ūkyje dirba apie 10 mln. darbuotojų, iš kurių apie 4 mln. yra laikini migrantai ir sezoniniai darbuotojai, kurių kilmės šalis yra ES valstybės narės arba trečiosios šalys. Nors jie yra šio sektoriaus pagrindas, didelė jų dalis lieka pažeidžiami, izoliuoti ir diskriminuojami dėl sudėtingų darbo sąlygų, apgailėtino būsto, prasto atlyginimo, kalbos barjerų ir bendro žinių apie savo teises stokos.

EFFAT generalinis sekretorius Kristjanas Bragasonas sako: „Per programėlę sezoniniai darbuotojai galės lengvai gauti informaciją apie savo teises ir taikomas darbo sąlygas skirtingose šalyse. Ši informacija bus labai naudinga ir suteiks galimybę dirbti orų darbą“.

„Season@Work“ apima trumpus informacinius vaizdo įrašus darbuotojų gimtąja kalba. Vaizdo įrašuose aptariamos aktualios temos, pavyzdžiui, informacija apie taikomus darbo standartus, numatytus pagal įstatymus ir taikomas kolektyvines sutartis, įskaitant darbuotojų sveikatą ir saugą, bedarbio pašalpas, darbo paiešką, socialinę apsaugą, taikomą minimalų atlyginimą, taip pat praktinę informaciją profesinės ligos arba nelaimingo atsitikimo atveju. Taip pat nurodomi kontaktai, įskaitant profesines sąjungas, socialinės apsaugos institucijas ir vykdymo užtikrinimo institucijų centrus bei kita informacinė medžiaga.

Visa informacija „Season@Work“ sukurta 8 skirtingoms šalims (Austrijai, Belgijai, Vokietijai, Nyderlandams, Prancūzijai, Italijai, Ispanijai) 11 skirtingų kalbų (anglų, vokiečių, prancūzų, italų, ispanų, bulgarų, rumunų, lenkų, portugalų, arabų ir ukrainiečių).

Tinklalapis ir mobilioji aplikacija yra skirtos stiprinti ryšį su migrantais ir sezoniniais darbuotojais ir pasiūlyti praktines priemones, padedančias pasiekti pažeidžiamiausias ir izoliuotas grupes.

EFFAT (European Federation of Food Agriculture and Tourism Trade Unions) yra nepriklausomų ir demokratinių Europos profesinių sąjungų organizacija, atstovaujanti visiems maisto, žemės ūkio, turizmo ir namų ūkio darbuotojų sektorių bei kitų susijusių sektorių darbuotojams. Ši skėtinė organizacija, vienija 116 nacionalinių profesinių sąjungų iš 37 Europos šalių ir gina daugiau kaip 25 milijonų savo narių interesus. EFFAT buvo įkurta 2000 m. gruodžio 11 d., jos centrinė būstinė įsikūrusi Briuselyje (Belgija).